21 spennende aktiviteter i Gudbrandsdalen

Det er mye som foregår i Gudbrandsdalen om dagen. Nye etableringer, flytting av E6 og spennende arrangementer sørger for at landskapet er i stadig endring. Det er likevel enkelte ting som vil forbli, som naturen, opplevelsene og historiske viktigheter. For å få en bedre oversikt over tilbudet som finnes, har vi satt sammen en liten liste, som du finner nedenfor. Her vil man kunne finne noe for alle og enhver, og listen vil oppdateres når nye aktiviteter dukker opp.

Vi håper dere får noe ut av listen, og ønsker dere lykke til med å finne spennende opplevelser i dette majestetiske dalføret!

Vinteraktiviteter

En håndfull alpinanlegg, solide vintre og kontinuerlig opptråkkede skiløyper sørger for fantastiske vintre i Gudbrandsdalen.

Langrenn: fantastiske forhold

I nærheten av skianlegg og fjellhotell vil du finne flotte, opptråkkede skiløyper gjennom store deler av vinterhalvåret. Svært mange hyttefolk tar turen på Gålå, og på andre siden av dalen, noe lengre nord, finner man Kvamsfjellet og Rondane Nasjonalpark i umiddelabr nærhet.

Alpint: en håndfull skianlegg

Kvitfjell, Hafjell, Gålå, Rondane Skianlegg og Feforbakken. I Gudbrandsdalen er det mange flotte skibakker å velge mellom. Du finner også Jotunheimen Alpinsenter noen få mil fra dalføret.

Skihopp: Jordalen Hoppanlegg

Mest interessert i å hoppe med skiene dine? Da kan Jordalen Hoppanlegg være et spennende reisestopp. Anlegget ligger veldig nærme Vinstra, og er et anerkjent sted hvor det blir holdt konkurranser fra tid til annen.

Helårsaktiviteter

Nedenfor vil vi gå nærmere inn på noen helårsaktiviteter som kan være interessante for mange. Her er det et bredt spekter av aktiviteter, og enkelte kan passe bedre på varmere dager enn andre.

Hiking/fottur: vandring i nasjonalparker

Det finnes få ting som er like sunt, avslappende og godt for sjela enn å spasere rundt i uberørte fjellområder. I nærheten av dalen finner du Rondane, Jotunheimen og Dovre. Alle nasjonalparker, med fantastiske turmuligheter.

Shopping: miks av lokale og etablerte aktører

Alle byene i Gudbrandsdalen byr på unike opplevelser: Otta, Vinstra og Lillehammer. Vinstra er blitt et naturlig handelssentrum i Midt-Gudbrandsdalen, hvor du finner flere dagligvarebutikker, Biltema, Clas Ohlson, byggevarekjeder, klær- og sportsforretninger, for å nevne noe. Du finner selvsagt også spennende, lokale butikker og handelssteder. Peer Gynt Hotel & Spiseri er bare noen minutters gange unna Vinstra sentrum.

Motorsport: et av Norges mest komplette anlegg

Vinstra Motorsportarena blir trolig lansert for fullt til sommeren 2020. Her vil du finne over et dusin ulike sjangre, og det skal dermed være noe for alle og enhver. Nettsiden deres er vinstramotorsportarena.no

Hangliding over et av de fineste dalstrøkene i Norge

Fra tid til annen vil døler se enorme fugler fly rundt noen hundre meter over bakken. Om det er en tullegjøk eller en stolt hane kommer helt an på personen, men at de har det morsomt, er det ingen tvil om!

Klatring: noe for alle og enhver

Klatre hele året? Ja, hvorfor ikke! Gudbrandsdalen ligger nærme Jotunheimen, hvor du finner enorme breer og gode muligheter for å klatre på is. Du finner flotte klatresenter i Lillehammer (Tyrili) og på Gjøvik. Jutulporten er en populær bergvegg i Vågå. De aller minste kan fint bryne seg på Høydeparken (Hunderfossen) eller Olas Klatrepark (Lilleputthammer).

Fotografi: flotte motiv både høyt og lavt

Et bilde sier mer enn tusen ord, sies det. Tar du et bilde av Rondane i en nydelig vinterdrakt, vil brorparten av ordene være superlativer. Gudbrandsdalen er forøvrig en særdeles fotogen dal, med den grønne elva Lågen som et naturlig motiv (grønnfargen skyldes brevann).

Jakt

Mulighetene her er mange, men avhenger selvsagt av årstid, dyr og adgang til å bruke jaktområdene. Det er naturligvis ikke lov å jakte i nasjonalparker, eller på eiendommen til andre – med mindre man har tillatelse fra grunneier.

Uteliv: barer og restauranter

Selv om det ikke finnes noe pulserende byliv i Gudbrandsdalen, er det ikke manko på spisesteder og barer. I byene og tettstedene gjennom dalen finner du flere severdigheter, og bare Vinstra kan skimte med to barer og fire restauranter som er åpne på kveldstid. Noe varierte åpningstider er det, men man har stort sett flere å velge mellom.

Museum

I dalen vil du finne flere spennende, minneverdige samlinger. Krigsminnesamlingen på Kvam er et naturlig høydepunkt for krigsinteresserte mennesker, hvor man finner mange minneverdige gjenstander fra den andre verdenskrig. Her vil du også få mer informasjon om Skottetoget. Lesja Bygdemuseum, Maihaugen på Lillehammer og Norsk Vegmuseum er noen av opplevelsene som historieglade mennesker vil sette pris på.

Helleristninger: Fysiske minner om en annen tid

Sør-Fron kommune har tidligere skrevet om helleristninger som daterer tilbake 4-6000 år. Disse ble oppdaget i Espedalen. Det er også nevnt at man har funnet flere helleristninger i nærheten av Vinstra, blant annet på SNL.no, men disse finner vi ikke noe stedsinformasjon om.

Elgsafari!

Reiser du rundt inne i de nærliggende fjellområdene er det stor sannsynlighet at du vil treffe på et dyr eller to. Hvem vet – vil det bli gaupe, elg, røyskatt eller grevlingsafari denne gangen?

Sommeraktiviteter

Gudbrandsdalen er et flott sted å være på varme sommerdager. Bading, rafting, fiske, og uforglemmelige opplevelser. Gudbrandsdalen blir gjerne omtalt som essensen av norsk kulturarv, det er et spennende sted med mange historiske steder. Godt bevart er det også.

Sykling: langstrakte dalfører med nærliggende fjellområder

Blir du lei av å sykle langs Gudbrandsdalsvegen, kan du ta turen opp mot et av de nærliggende fjellområdene, eller sykle langs en baksideveg. For terrengsyklister arrangerer Furusjøen Rundt et ritt hvert år, så man kan ta en titt på kartene de bruker til inspirasjon.

Bading: flere steder å velge mellom

Elva Gudbrandsdalslågen følger hele dalstrøket, så her er det mange muligheter. Vær obs på sterk strøm! Du kan også ta turen opp på et av fjellområdene, hvor du vil finne et tjern eller et lite vann. Så har Fron Badeland åpent hele året.

Rafting: Norges eldste

Norges eldste raftinganlegg finner du på Sjoa! Sjoa Raftingsenter er et erfarent anlegg som byr på overnatting og spennende opplevelser. I tillegg til rafting kan du også bryne deg på brupendling, rapellering og fisking i Lågen.

Fiske: elv- og fjellvann

Gudbrandsdalslågen er en flott fiskeelv, hvor man enkelte steder kan dra i land svært store fisker. Hovedsakelig er det ørret det blir fisket etter, men det finnes mange ulike slag.

Brunostens opprinnelse: Solbråsetra

På Gålå kan man i sommermånedene ta turen til brunostens opprinnelse, hvor ei budeie var den første til å lage brunost. Historien daterer tilbake til 1860-tallet, og er et flott sted som har åpent om sommeren.

Spennende matopplevelser

Gudbrandsdalen byr på flotte matopplevelser gjennom hele dalen. Alt fra bakerier og kaféer til landskjente aktører. Det er selvsagt på Lillehammer du vil finne de fleste restaurantene, men skikkelig, tradisjonsrik kost er det mye av i dalen. På Vinstra finner du blant annet Ristorante Milano, Sødorp Gjestgivergård og Peer Gynt Hotel & Spiseri. Lengre sørover finner du Annis Spisested (Ringebu), Tyrihanstunet (Kvitfjell) og Cadillac Diner (Tretten). Dette er bare noen få eksempler, og vi anbefaler alle å undersøke nærmere for å finne en restaurant eller et spisested som passer dere.

Kunst: spennende utstillinger i Midt-Gudbrandsdalen

Det finnes mange spennende opplevelser i Gudbrandsdalen, og kunst kan vel sies å være noe som omgir oss alle. Stavkirker som daterer tilbake hundrevis av år, stormannsgarder og historiske hoteller. Etter omlegging av ny E6 ble det også satt opp kunstutstillinger for hvert av tettstedene i Midt-Gudbrandsdalen. Ta deg en tur innom Fåvang, Ringebu, Hundorp, Harpefoss, Vinstra eller Kvam, for å ta en titt på skulpturene som er satt opp her. Gratis moro!