Hvordan få den perfekte juleribba?

Peer Gynt Hotel og Spiseri er et lokalt hotell på Vinstra i Gudbrandsdalen lett tilgjengelig fra E6. Her serverer vi lokale og langveisfarende mat og hvile. Vi har fokus på våre råvarer, og at de alltid skal være av kvalitet og ikke minst tilberedt på en måte som gjør at du skal huske at du var hos oss.

«Vi er opptatt av at våre gjester skal trives og at de skal være fornøyde med det produktet vi leverer. Derfor er vårt fokus alltid å ha god hjemmelaget mat og god service, på den måten håper vi å kunne skape en atmosfære og et sted som folk vil komme tilbake til.»  –  Lillian, kjøkkensjef

Nå i julestria går det for fullt både her hos oss, og ellers på Vinstra med alle ærender som de lokale og tilreisende måtte ha. Det er mange som kommer innom oss for en liten pause med julemat og forfriskende drikker.

Julemat er et stort fokus nå om dagen, og her har vi mange preferanser. Men mye av det samme går alltid igjen i de norske hjem – “Får du til sprø svor i år da?”. Nemlig; sprø svor, saftig kjøtt og komplimentært tilbehør gjør julen for mange av oss. Men det er ikke alltid like enkelt for alle og få til dette.

Tips fra kokken!

Vi tar en prat med kokk Jan Tore Amundlien som jobber hos oss i Peer Gynt Hotel og Spiseri for å høre på hans anbefalinger på den berømte juleribba.

Hva spiser du på julaften?

– Julemat, ribbe og pølse og medisterkake, hjemmelaget og en god saus.

Hvordan er den perfekte juleribba for deg?

– Saftig med en god fettmarmorering i kjøttet, synes tynnribben vi benytter her er best. Og sprø svor er viktig, her bør det godt være litt fett.

Hvilke forberedelser bør vi gjøre?

– Damper først 30-40 min, da stekes den på 180 grader i 1,5 t. Dette kommer jo an på tykkelsen på ribben.

Hvorfor er det så vanskelig å få til sprø svor år etter år?

– Nei si det, ikke alltid like lett, har hendt jeg ikke har fått det til også. Men å benytte grillfunksjonen på ovnen er best,men da må man følge med å ha god tid. Viktig med tallerken under ribben, for å bygge denne opp. Rute svoren og krydre godt med salt og pepper et par dager i forveien.

Hva kan hobbykokken gjøre for å løfte juleribba?

– Skal ikke tulle for mye med ribben, spesielt ikke når det kommer til krydder. Her er det den gode gamle salt og pepperen som skal til. Slik at kjøttet for stå for kvalitetssmaken som ribba har. OG (!!) aldri tøm ut fettet, bruk dette for å få en riktig god julesaus.

Eksperimentere kan man gjøre med så mye annen julemat ellers i julen. Men ribben er best på den tradisjonelle måten. Til stekning hjemme kan en benytte ribberist, dekke med folie og ha i godt med vann under ribben.

Hvilke tilbehør foretrekker du på julaften?

– Litt det samme med tilbehør som med ribben, tradisjonelt tilbehør som poteter, rødkål, surkål, kanskje noen lune svisker til og god hjemmerørt tyttebær. Også synes jeg noen stekte eplebåter til er godt, som et syrlig og søtt tilbehør. Men ribben er i fokus, toppet med en skikkelig god julesaus. Man får en god nøtteaktig smak på sausen om man bruner godt smør sammen med mel før man har i sjy fra ribben og vatn. Krydre til etter smak

Vi ønsker dere alle riktig god jul, og lykke til med julemiddagen!