Hvordan ble fredagstacoen til?

Taco er med årene blitt norges «nasjonalrett» og vi nordmenn får ikke nok av den meksikanske delikatessen! Ja, vi har jo faktisk dedikert (minst!) 1 av 7 ukedager til nettopp denne retten. Men hvordan ble det slik at denne eksotiske retten skulle falle i smak i et av verdens nordligste land?

Fredag er den offisielle tacodagen i norge. Vi er selvfølgelig med og hos oss på Peer Gynt Hotell & Spiseri er det hver eneste fredag en tacobuffet som bugner av texmex råvarer! 

I 1920

Her begynner allerede den norske tacoen å formes, selv om det er flere tiår til den skal bli introdusert på norsk jord. Meksikanske innvandrere begynte i California å lage taco. De hadde ikke tilgang til de samme råvarene som hjemme i Mexico, men de laget tacoen så godt de kunne. Dette var gjerne med kjøttdeig, tortilla av hvete, isbergsalat, cheddar og chili fra hermetikk.

Den originale tacoen

Den originale tacoen er fra Mexico, og ligner ikke mye på den norske tacoen. I Mexico er det dog ikke regler på hva du har på tacoen. Det som er viktig for at det skal klassifiseres som en taco er tortillalefse laget av maismel, kjøtt (ofte av gris) og en god salsa. De er også vanlig med varianter av chili, koriander og lime.

Nå kommer tacoen til Norge!

Den norske tacoen banker på døra, og vil ta nordmenn med storm (etterhvert)! Den kom til norge i 1965. Det var den norske kjøpmannen Allert Middelthon som var først ute på import av taco. Dette skjedde i Stavanger, og var for å tilfredsstille amerikanske gjester som er kommet for å utvinne olje. Meksikansk mat begynner sakte men sikkert å få oppmerksomhet.

OL i Mexico!
Sommer-OL i Mexsico i 1968, var med på å gjøre meksikansk mat kjent og kommersiell. Det var i disse tider at vår kjære Mexicanske gryte ble introdusert (og elsket) på det norske middagsbordet.

Men det gikk noe sent med å få tacoen til å slå an skikkelig blant det norske folk. I 1973 begynte Oluf Lorentzen å importere Old El Paso til Norge. Old El Paso ble større og større, og åpnet i 1983 sitt første internasjonale salgskontor. Old El Paso fikk også etterhvert stor etterspørsel, men også konkurrenter som Santa Maria på 80-tallet.

Taco tok av!

I slutten av 80 tallet begynte taco og ta av i de norske hjem! Tacoen var et frisk innslag, og et fargerikt alternativ for kjøttkaken og fiskegratengen. Og i starten av 90-tallet spiste vi i følge A-magasinet over 10 millioner tacos i året. Mye har forandret seg siden den tid – men tacoen er kommet for å bli, og vi står fast ved vår norsk-amerikanske taco, selv om vi også har begynt å eksperimentere mer med den originale meksikanske tacoen.

Vi serverer tacoen, akkurat slik du liker det!

Kom innom oss på fredager, og finn dine favoritter i vår buffet. Vi serverer original norsk taco, og har alle råvarene du er vant med å finne på stuebordet. Kanskje finner du også noen nye varianter som kan utvide horisonten?

 

Kilder: oyvindholen.wordpress.com og Aftenposten