Gudbrandsdalen er full av severdigheter, muséer og flott natur som virkelig kan få fatt på sansene. Skal du ta turen til Gudbrandsdalen? Det burde du! Og for å gjøre turen din best mulig så har vi laget en liste med mange steder du kan stoppe på veien.
Med så mange inntrykk, klarer du nok ikke å gjøre ALT på en dag. Peer Gynt Hotel & Spiseri er midt i smørøyet, og er et naturlig sted for hvile mellom slagene. Book ditt opphold hos oss når du kjører på kryss og tvers gjennom vår vakre dal!
Steder å oppleve for kultur og historie
Maihaugen
Maihaugen er det største av sitt slag i Norge! Et friluftsmuseum som passer for hele familien. Her kan du dra langt tilbake i tid og fordype deg i spennende historie fra Gudbrandsdalen og omegn.
Her finner du over 200 hus med historie, glede og sorg i veggene. Det er ganske fantastisk å kunne oppleve så gamle konstruksjoner og det er en tankevekker å kunne se hvordan det en gang var. Noen av bygningene stammer faktisk helt fra 1200-tallet.
Boligfeltet
På Maihaugen kan du finne “boligfeltet” som tar deg gjennom reisen for boligstandarden gjennom tiårene på 1900-tallet og hvordan familielivet også forandret seg med tiden. Dette er en reise gjennom tid som er til underholdning og læring for hele familien.
PSST! I boligfeltet vil du også kunne se barndomshjemmet til Dronning Sonja!
Norges Olympiske museum
De Olympiske Leker på Lillehammer i 1994 sitter nok friskt i minne for mange av oss. Og for de som ikke gjør det, eller som bare vil friske opp litt i minnene anbefaler vi på det sterkeste å ta turen til Lillehammer på Norges Olympiske Museum på Maihaugen. Her kan du se de største øyeblikkene, med hovedvekt på OL i Lillehammer og vinterlekene i Oslo i 1952. Ungdoms OL og Paralympics har også sin egen avdeling!
Lysgårdsbakken
Et smykke, et landemerke og en stolthet i norsk historie. Har du kjørt E6 gjennom Lillehammer har du nok helt sikkert sett den flotte bakken lyse opp som en krone over byen.
Lysgårdsbakkene Hoppanlegg ble ferdig i 1992. Bakken har vært et naturlig sted å besøke siden og er nesten et must om du skal til Gudbrandsdalen for kultur og opplevelser!
Spesielt på vintertiden er det høy aktivitet i bakken og det hoppes flere titalls tusen hopp hver vinter. Men det er også mye hoppaktivitet i bakken på sommertid, så tar du turen hit sommeren 2021 så er det nok ganske stor mulighet for å se noe hopp også.
Stolheis eller trappen?
Føler du deg ekstra sprek? Da foreslår vi at du tar de hele 936 trappetrinnene opp til toppen og som premie for det harde arbeidet, får du en helt utrolig utsikt over Lillehammer by. Om du ønsker mer komfort? Da kan du ta stolheisen både opp og ned – sommer som vinter!
Norsk Vegmuseum
Norsk Vegmuseum har ansvar i å formidle historien om kjøretøy, veg og sprengning.
Det ble etablert i 1992 og er et av Norges største teknisk industrielle museum.
Norsk Vegmuseum er en park som inneholder tre forskjellige bygninger. De tre forskjellige bygningene er fordelt på tema: Norsk vegmuseum, Norsk fjellsprengningshistorie og Norsk kjøretøyhistorisk museum.
Dette er garantert en opplevelse for hele familien! Besøk de på Fåberg og opplev nesten 5000 kvadratmeter med innendørs utstilling og en spektakulær bergtunell med utstilling på over 250 meter.
Ringebu Stavkyrkje
Ett av de meste populære stedene å besøke i Gudbrandsdalen er Ringebu Stavkirke. Og dette skjønner vi godt. Vi blir fort veldig små og betenksomme, når vi står ved denne bygningen med sine gigantiske spir. Lukten av “tjurru” i sommervarmen, med de inngraverte bumerkene i veggene er bare noe av det som får deg til å reise tilbake i tid når du er her. Treskjæringer og detaljer er å finne i og utenfor hele kirken og den står støtt på høyt oppe med en panoramautsikt utover Gudbrandsdalen og Gudbrandsdalslågen.
Ringebu Stavkirke er en av 28 gjenværende Stavkirker i Norge og ble bygget i 1220.
Søsterklokkene
Nylig kom Lars Mytting ut med boken “Søsterklokkene” som handler om de siamesiske tvillingene fra Vestad Gård. Denne fantastiske historien med røtter fra 1700 tallet er interessant og spennende lesning som sirkulerer rundt klokketårnet på Ringebu Stavkirke.
Ringebu Prestegard
Ringebu Prestegard ligger i Ringebu, rett opp bakken fra stavkirken. Står du nede ved kirken kan du skue opp på en stor og vakker, hvit bygning. Ta deg til til å gå opp dit og opplev den frodige velkjente hagen. I tillegg til frodige vekster, er det mye annet å se. Kjenn på historien og den behagelige atmosfæren som finnes på gården. På Ringebu prestegard finnes det ofte noe ekstra, og her finner du utstillinger fra velkjente kunstnere både av den moderne og klassiske sort.
Ringebu Prestegard var fram til 1991 en bebodd prestebolig og hovedbygningen ble bygd i 1743. Siden den gang har den blitt videreutviklet med bygninger og gården både framstår som og er en perle i Gudbrandsdalens vakre omgivelser.
Sør-Fron Kirke
Sør-Fron Kirke eller “Gudbrandsdalsdomen” ligger i Hundorp på Sør-Fron, og er ett av de mest spektakulære byggverkene vi har å by på her i Gudbrandsdalen.
Kirken ble ferdigstilt i 1792, og er så spesiell blant annet på grunn av sin åttekantede form, steinkonstruksjon og sitt gigantiske spir. Stor og stolt står kirken som et smykke i Hundorp og har vært stedet for både glede og sorg for Gudbrandsdøler i mange år. I Sør-Fron kirke er det 750 sitteplasser, og en flott akustikk og det er muligheter for å få med seg ett arrangement eller to under ditt opphold i Gudbrandsdalen.
Skulpturstopp
“Vegskille” startet i 2012 som er resultat av at det skulle utarbeides en ny E6 fra Ringebu til Sjoa. I denne anledningen starter Statens Vegvesen, prosjektleder på ny E6 Øyvind Moshagen, Oppland Fylkeskommune, Visit Lillehammer og Midt-Gudbrandsdal Næringsofrening et prosjekt som skulle heve reiseopplevelsen og tilhørigheten til beboerne. På tettstedene Øyer, Tretten, Fåvang, Ringebu, Hundorp, Harpefoss, Vinstra, Kvam og Otta kan du finne unike kunstverk som er relevante og representerer stedene. Sving av på Gudbrandsdalsvegen, ta deg et lite avbrekk og opplev kunstverkene på nært hold når du kjører gjennom Gudbrandsdalen.
Kunstverkene
Hva heter dette stedet?
Kunstner: Lars Kjemphol
Sted: Øyer
Kroppen#13
Kunstner: Anders Jakobsen
Sted: Tretten
Mammuten
Kunstner: Linda Bakke
Sted: Fåvang
Dragen
Kunstner: Linda Bakke
Sted: Ringebu
Krysningsspor
Kunstner: Ola Sendstad
Sted: Hundorp
Flokk
Kunstner: Gitte Dæhlin
Sted: Harpefoss
Oktagon
Kunstner: Rintala/Eggertsson
Sted: Harpefoss
Markører for midlertidige samtaler
Kunstner: Dyveke Sanne
Sted: Vinstra
European Exchange
Kunstner: Joar Nango, Eystein Talleraas og Håvard Arnhoff
Sted: Kvam
=0=
Kunstner: Pekka Stokke
Sted: Otta
Peer Gynt-stevnet
Peer Gynt, ja. Han har vi vel alle hørt om! Den morsomme, skrønete og klumsete Peer Gynt vandret for et par hundre år siden blant tusser og troll i fjellheimen vår. Han er en legendarisk skikkelse som det gikk gjetord om på alle setrene i dalen. Henrik Ibsen fanget spesielt opp interessen for denne mannen og skrev stykket Peer Gynt i 1867.
Siden den gang har dette blitt ett av de mest kjente aspektene i Gudbrandsdalen – nemlig Peer Gynt Spelet, ved Gålåvatnet. Et utendørs teater under eventyrlige omgivelser, lyd, lys og dyktige skuespillere.
Skuespillet arrangeres sensommeren hvert år, og billettene går ofte fort – så her gjelder det å planlegge om du vil oppleve Peer Gynt.
Tips: Under Peer Gynt Spelet har vi spesielt gode tilbud på mat og overnatting hos oss!
Helvete
Dra til Espedalen å se de enorme gjettegrytene som naturen har formet i tusenvis av år! Dette er noe vi anbefaler våre gjester om de ønsker en litt trollsk og mystisk stemning oppe i fjellheimen. Det er enkelt å komme seg dit med bilvei og parkeringsplass helt i toppen av grytene. Her ble blant annet deler av Fritt Vilt 3 spilt inn.
Gudbrandsdal Krigsminnesamling
Et museum med historie og gjenstander fra Skottetoget i 1612 og 2. verdenskrig.
Opplev historien med en av de hardeste kampene i Sør-Norge under 2. verdenskrig.
Muséet ligger i Kvam og har en stor utstilling innendørs med bilder, gjenstander og kart med en flott minnepark utenfor. Et viktig sted å oppleve i Gudbrandsdalen.
Dette er bare noen av mange steder å oppleve i Gudbrandsdalen og i omegn Peer Gynt Hotel & Spiseri. Vi ønsker å kunne tilby alle våre gjester det lille ekstra under oppholdet hos oss, og det gjør oss lykkelig når våre gjester spør oss etter lokale tips og oppleve.